Prowadząca wraca po przerwie, przedstawiając widzom swoje doświadczenia kulinarne, wzbogacone o doświadczenia ze styczniowej wyprawy na Antarktydę. Podczas tej podróży zdobyła szczyt Mount Sidley, co pozwoliło jej skompletować Koronę Wulkanów Ziemi. To wyjątkowe doświadczenie wpłynęło na jej podejście do natury i gotowania, co zostanie odzwierciedlone w wiosennych odcinkach programu. Ewa zamierza skupić się na niemarnowaniu żywności, życiu w zgodzie z naturą i odpowiedzialności za środowisko. Przepisy będą prezentowane w nowoczesnym wydaniu z akcentem na potrawy fusion, łączące polskie smaki z kuchniami z całego świata, w tym również dania wegetariańskie.Ewa Wachowicz zaczyna od przygotowania potrawy śniadaniowej - jajek po marokańsku. Następnie przyrządzi danie pochodzące z Indii - kurczaka tikka masala. Są to grillowane filety drobiowe, marynowane w jogurcie z orientalnymi przyprawami, i podane w gęstym sosie. Deser będzie polski, choć na bliskowschodnią nutę. Spód sernika powstanie bowiem na bazie arabskiego ciasta kataifi.