Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.Przed weekendem majowym prowadząca otwiera sezon grillowy. Zanim jednak coś trafi na ruszt, Ewa przedstawi hit tego sezonu - deskę masła. Następnie zaproponuje lekką zupę z fasolą szparagową. W ramach dania głównego prowadząca przygotuje pieczoną na ruszcie wątróbkę cielęcą, którą zamarynuje w dresingu z dużą ilością szałwii. Na deser poda tartę z białą czekoladą i nasionami granatu. Gościem odcinka będzie Anna Dereszowska.