Trzynastu miłośników gotowania na kilka tygodni zamieszka w willi Hell's Kitchen, żeby spróbować swoich sił w piekielnej kuchni pod okiem Mateusza Gesslera. Szefowi w poskromieniu uczestników i koordynacji pracy będą pomagać sous chefowie: Martin Gimenez Castro, zwycięzca pierwszej edycji "Top Chefa", i Robert Kondziela. W każdym odcinku dwie drużyny, Niebieskich i Czerwonych, zmierzą się z nowym kulinarnym zadaniem, a zwycięska grupa dostanie wyjątkową nagrodę. Będą to spotkania z niezwykłymi gośćmi, degustacje luksusowych produktów w ekskluzywnych miejscach czy szkolenia z ekspertami. Zwycięzca programu zdobędzie 100 tysięcy złotych i staż w jednej z restauracji Mateusza Gesslera.Postępy kulinarne pasjonatów gotowania ocenia surowy Mateusz Gessler. Znany kucharz ma dwóch oddanych pomocników. Jednym z nich jest pochodzący z Argentyny Martin Gimenez Castro. Uważa on, że w programie liczy się nie tylko walka o pierwsze miejsce, lecz także dobra zabawa.