Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Kulinarną podróż po Estonii kucharz z Krakowa zaczyna w miejscowości Rakvere, gdzie na początku XVII wieku toczyły się walki Rosjan ze Szwedami. W miejscowym lokalu gastronomicznym Makłowicz zamawia żołnierskie danie: grochówkę, wędzoną na miejscu golonkę i chleb z masłem. Następnie przenosi się nad jezioro Pejpus, gdzie mieści się restauracja starowierców. W menu znajdują się tam takie przysmaki jak: zupa ucha, bliny z farszem rybnym czy leszcz po starowiersku. Kolejny etap podróży to Tartu. Kucharz z Polski zagląda na tamtejszy targ - na straganach króluje wieprzowina i brukiew, suszony bób, ryby oraz... sałatki z wodorostów. Następnie przy fontannie przed miejskim ratuszem przyrządza według estońskiego przepisu zakupionego w Tartu szczupaka.