© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Makłowicz w podróży

Makłowicz w podróży

25 minmagazyn kulinarnyPolska2017
TVP HD Dzisiaj, 6 października 06:55
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Jezioro Taal na filipińskiej wyspie Luzon było kiedyś morską zatoką. Na jeziorze znajduje się wyspa, a na wyspie wulkan Taal, jeden z najaktywniejszych w całym archipelagu. Z miasta Tagaytay Robert Makłowicz wyrusza przez wodę w stronę ognistej góry. Płynie łodzią, dosiada konia, wspomina tragiczną erupcję z roku 1911. W chacie na brzegu jeziora przegląda miejscowe menu, znajduje w nim m.in. endemiczne słodkowodne sardynki. Kolejne kulinarne odkrycia czekają na prowadzącego na targu w Tagaytay. Znajdują się tam serca palmowe, podroby wołowe i słynna zupa bulalo z wołową kością szpikową. Nie tracąc z oczu malowniczych, wulkanicznych wysp na jeziorze, Robert własnoręcznie przyrządza wieprzowe adobo z ananasem. Tropikalne owoce to mocna strona regionu Tagaytay, więc prowadzący przygotuje również desery owocowe.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2017
Czas trwania
  • 25 min