© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2023
TVP Rozrywka czwartek, 10 kwietnia 18:40
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Czerwony burak to warzywo o wielu zastosowaniach, zawierające bogactwo leczniczych i odżywczych składników. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni, znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. Ceniono go także na stołach epoki średniowiecza. Polski lekarz i botanik, Szymon Syreński, powołując się na starożytnych uczonych, zachwalał walory buraka w leczeniu "wszelakich dolegliwości" i zalecał stosowanie go w postaci różnych przetworów, zarówno gotowanego, jak i na surowo. Z kolei Mikołaj Rej w dziele "Żywot człowieka poczciwego" zamieścił przepis na ćwikłę. Obecnie buraki stanowią podstawę wigilijnego barszczu, dodatek do wielu dań w postaci duszonej, pieczonej i gotowanej czy wreszcie modnego w kuchni wegańskiej carpaccio. Okrasa przygotuje tym razem pieczonego łososia z sałatką z surowego buraka, kopytka w buraczanym sosie oraz kotlet po parysku z królika z wędzonymi buraczkami.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2023
Czas trwania
  • 25 min