Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa wyruszy na wyprawę po jeziorach augustowskich. Tutejsza kuchnia oparta jest przede wszystkim o kuchnię podlaską. W czasie rejsu szlakiem Kanału Augustowskiego poprzez urokliwe zakątki Rospudy, Necka i Jeziora Studzienicznego będzie gotował na dachu płynącego katamaranu. Karol przygotuje trzy dania z wykorzystaniem ryb z augustowskich jezior. Pierwszą potrawą będą rybne krokiety z warzywami i wędzonym węgorzem. Druga propozycja to rosół ze świeżego węgorza i młodej kapusty. Na koniec zaś przygotuje orientalny makaron z sandaczem i warzywami.