Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy - ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia.Hangzhou leży w prowincji Zhejiang we wschodnich Chinach. Restauracje w tym regionie są zlokalizowane w pawilonach w obrębie parków krajobrazowych. W 2000 roku Dai Jiangjun stworzył lokal, który wyróżnia się wśród pozostałych. Opierając się na taoizmie, restaurator przygotowuje potrawy wyłącznie z produktów niezawierających chemii i niemodyfikowanych genetycznie. Dba, by menu było zdrowe i przygotowane w sposób tradycyjny. Dai od lat jeździ po kraju w poszukiwaniu produktów. Przy okazji namawia rolników do ekologicznych upraw.