Duża dawka danych naukowych i dobrych rad oraz prostych informacji dotyczących zdrowego odżywiania. Widzowie przekonają się, jakie tematy dotyczące żywności zajmują obecnie naukowców i dietetyków, jakie są trendy, najnowsze doniesienia oraz jakie teorie są podważane. Specjaliści odpowiedzą na pytania, czy zła dieta może wpłynąć na pracę mózgu. W programie ekspert kulinarny zaproponuje również pyszne, szybkie przepisy na bardzo zdrowe potrawy a zaprzyjaźniona dietetyczka i trenerka personalna zmieni nawyki żywieniowe pewnej rodziny.Carly Flynn zastanawia się, czy pełnotłuste produkty powinny wrócić do łask konsumentów. Widzowie poznają wpływ tłuszczów na ludzki organizm. Dowiedzą się, czy stawiać raczej na ilość, czy może jakość spożywanych produktów wysokotłuszczowych. Specjalistka od żywienia, Claire Turnbull, przygotuje zdrowe wersje lunchów dla dzieci z rodziny Parkinsonów. Z jej pomocą szef kuchni Sam Campbell przygotowuje pysznego kurczaka oraz przekąskę owocową.