Jolanta Kleser, trenerka kulinarna i miłośniczka kuchni regionalnej, wyrusza w podróż po Polsce w poszukiwaniu nowych, inspirujących przepisów. Stara się wybierać i promować takie, które byłyby zarówno zdrowe, smaczne, jak i łatwe w przygotowaniu. Repertuar potraw Kleser potrafi zaskoczyć nawet zapalonych miłośników kuchni.Jola Kleser, podczas swojej kulinarnej podróży po Sudetach, skupia się na odkrywaniu potraw z kozim serem. W trakcie wędrówki spotyka Honoratę Majdę, specjalistkę w produkcji kozich serów, która demonstruje, jak w domowych warunkach zrobić indyjski twaróg paneer. Następnie Jola odwiedza Ewę i Wojciecha Flachów, którzy porzucili swoje dotychczasowe życie, by hodować kozy w Sudetach, oraz manufakturę państwa Sokołowskich, znanych z produkcji doskonałych serów wykorzystywanych w różnych daniach, takich jak pierogi. Jola przygotowuje lekką sałatkę z kozim serem i owocowym dressingiem oraz tagliatelle z boczkiem i sosem z koziego sera, sprawdzając, czy może on stać się częścią codziennej diety.