© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Makłowicz w podróży

Makłowicz w podróżyOdc. 73

25 minmagazyn kulinarnyPolska2010
TVP Polonia HD Dzisiaj, 7 listopada 07:00
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Ochryd, czyli jezioro Ochrydzkie, jest najstarsze w Europie i najgłębsze na Bałkanach. Ze względu na swoje walory krajobrazowe i różnorodność biologiczną od 1980 roku znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Miasto leżące nad jeziorem również nazywa się Ochryd (po polsku Ochryda) i jest to obecnie najsłynniejszy kurort Macedonii, w sezonie tłumnie odwiedzany przez gości z całego świata. W dawnej Jugosławii Socjalistyczna Federacyjna Republika Macedonii była najbiedniejszą, typowo rolniczą prowincją. Dzięki temu jednak sprzedawana tu żywność jest teraz w 100 procentach ekologiczna. Na miastem górują twierdza i mury obronne cara Samoiła z X wieku. W czasach bizantyjskich miasto słynęło z tego, że każdego dnia w roku można było tu się pomodlić w innej świątyni - podobno było ich aż 365. Wiele z nich zachowało się do dziś, m.in. wspaniały monastyr św. Pantelejmona oraz kościół św. Jana Teologa z Kaneo. Na zakończenie swojej wędrówki po mieście kucharz z Krakowa przyrządza na molo własną kompozycję kulinarną - pstrąga tęczowego w sosie winnym.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2010
Czas trwania
  • 25 min