© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2019
TVP Kobieta piątek, 6 czerwca 12:00
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol opowie o jagodach, powszechnie znanych leśnych owocach, rosnących na maleńkich krzaczkach. Przez całe lato kupimy je na bazarach, w sklepach i u przydrożnych handlarzy. Nie tylko doskonale smakują, lecz również są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i lecznicze. Wiersz o zbiorze jagód napisała Maria Konopnicka. Według słów poetki: "jagody zaraz dano, z miałkim cukrem i śmietaną". Karol zademonstruje trzy potrawy, niekoniecznie słodkie, w których można wykorzystać te owoce. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem, a także zupę jagodową na słono z ziemniakami i okrasą.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2019
Czas trwania
  • 25 min