Stanley Tucci przemierza zachwycające krajobrazy Włoch, zgłębiając związki między jedzeniem, kulturą i historią. Jego niezwykły dziennik podróży przybliża bogate tradycje kulinarne kraju. Po drodze aktor spotyka mieszkańców, szefów kuchni i rzemieślników, którzy zdradzają mu swoje tajemnice. Czeka go między innymi uczta w Toskanii, wizyta w gospodarstwie w Lombardii, poszukiwanie pesto z igieł sosnowych w Alpach i odkrywanie owoców morza w Abruzji.Aktor przyjrzy się złożonej tożsamości północnej Italii, gdzie używany jest zarówno język niemiecki, jak i włoski. W trakcie swojej podróży będzie zjeżdżał na nartach, łowił ryby na muchę w lodowatej rzece i uczestniczył w tradycyjnym święcie dirndl. Spróbuje zupy z siana i polenty. Pozna też historię konfliktu granicznego, który odcisnął piętno na mieszkańcach regionu i ich kuchni.