© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2020
TVP HD poniedziałek, 10 listopada 17:10
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Co roku w radomskim skansenie odbywa się Festiwal Ziemniaka. Karol spotka się paniami z koła gospodyń wiejskich spod Zwolenia, które podczas imprezy wystawiają swoje potrawy. Pokażą one zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami. Danie to wygrało ostatnią edycję Festiwalu. Kucharz, inspirując się tą potrawą, przygotuje własne propozycje. Będą to: zapiekanka z kapusty, kaszy, ziemniaków i żeberek wieprzowych, a także siekany befsztyk tatarski z ziemniaczanym chrustem oraz szaszłyki z łososia z ziemniakami i kapustą.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2020
Czas trwania
  • 25 min