© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2020
TVP ABC poniedziałek, 9 czerwca 21:50
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Wykarmione na bujnych żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej wykorzystać biały płyn pochodzący od miejscowych krów, Karol stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej, którą wielu niezbyt dobrze wspomina z dzieciństwa. Kucharz przygotuje doprawioną masłem zupę mleczną z dodatkiem szparagów i sera. Następnie ugotuje potrawę inspirowaną przepisem na zupę nic, a na koniec zrobi chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2020
Czas trwania
  • 25 min