© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 1 HD Dzisiaj, 27 czerwca 11:35
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Borówka amerykańska pojawiła się w Polsce pod koniec lat 80. XX w. dzięki naukowcom z SGGW w Warszawie. Dziś nasz kraj jest jednym z największych producentów tych smacznych i zdrowych owoców w Europie. Kucharz zastosuje je w swojej kuchni. Przyrządzi duszoną w borówce amerykańskiej łopatkę jagnięcą, krótko marynowanego łososia podanego w sałatce z borówki amerykańskiej i ogórka, a na deser ciasto na zimno z borówką amerykańską i cytrynowym budyniem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 25 min